✔KEK TIDAK NAIK SEKATA :
- Suhu dlm ketuhar tidak panas sekata menyebabkan kek tidak dibakar secara menyeluruh.
- Bancuhan tepung tidak sebati.
- Suhu ketuhar mungkin terlalu panas.
- Adunan melebihi setengah daripada ukuran loyang pembakar.
- Loyang tidak sesuai dgn jenis ketuhar yg digunakan.
✔KEK MENJADI BANTAT :
- Telur yang digunakan mungkin terlalu kecil.
- Kandungan udara tidak mencukupi sewaktu telur dan gula dipukul.
- Ketika memasukkan tepung ke dalam adunan, kadar kelajuan tidak boleh terlalu laju.
- Kemungkinan telur yg digunakan sudah tidak elok.
- Sebaik-baiknya gunakanlah telur yg segar. Isikan air di dlm bekas dan letak telur di dlmnya. Jika telur terapung bermakna telur itu sudah tidak ada kandungan udara lagi atau sudah busuk.
- Tepung sudah tidak elok atau sudah luput tarikhnya. Sebaik2nya, tepung dijemur terlebih dahulu. Ini penting untuk membantu meringankan kek.
- Mentega yang dicampurkan dalam adunan mungkin terlalu panas, menyebabkan ia berbuih. Ini menjadikan kek rosak.
- Suhu ketuhar terlalu rendah.
✔KEK MENDAP DI BAHAGIAN TENGAH :
- Suhu ketuhar terlampau panas, atau terlampau sejuk atau dibakar dalam masa yang terlalu singkat.
- Bancuhan tepung tidak sebati.
- Suhu ketuhar mungkin terlalu panas.
- Adunan melebihi setengah daripada ukuran loyang pembakar.
- Loyang tidak sesuai dgn jenis ketuhar yg digunakan.
✔KEK TERLALU LEMBAB DAN LEPER :
- Terlampau banyak cecair.
- Bahan penaik tidak mencukupi atau sudah luput tarikh penggunaannya.
- Lemak dan gula tidak dipukul secukupnya.
- Adunan mentega berketul-ketul dan tidak halus.
✔KEK TERLALU BERAT :
- Sewaktu memukul campuran yang ada tepung, ia dipukul dengan kadar yang terlalu laju.
- Campuran mentega, gula dan telur dipukul terlalu lama.
- Kemungkinan besar terlalu banyak tepung digunakan.
- Serbuk penaik tidak sesuai dgn sukatan tepung.
- Gula yang digunakan melebihi sukatan.
- Terlalu banyak cecair.
- Suhu ketuhar terlalu rendah.
✔KEK MEREKAH :
- Suhu ketuhar terlalu panas dan ini menyebabkan bahagian luar kek terlalu cepat masak dan kepanasan tersimpan pada bahagian tengah kek. Ini membuatkan bahagian tengah kek akan merekah.
- Jenis loyang tidak sesuai dgn jenis ketuhar yg digunakan.
- Loyang pembakar tidak diletakkan ditengah-tengah ketuhar.
- Kekurangan cecair.
- Acuan / loyang terlalu kecil.
- Tepung yang digunakan tidak sesuai seperti tepung berprotein tinggi.
✔KEK BUAH MENDAP :
- Ada antara buah yang terlalu besar dan berat.
- Buahan kering yang dicuci tidak digaul dengan tepung sebelum ia dicampurkan ke dalam adunan.
- Tekstur Kek Terlalu Kasar atau Berlubang-lubang Besar
- Terlebih serbuk penaik.
- Telur yang digunakan terlalu kecil atau terlalu sedikit.
- Adunan tidak dipukul sebati.
✔ KEK MENJADI KERAS :
- Gula dan mentega tidak dipukul hingga gebu dan ringan.
- Terlalu banyak tepung gandum.
- Tidak cukup cecair.
- Memukul terlalu lama setelah memasukkan tepung.
- Tidak memukul sempurna setelah dimasukkan telur.
- Membakar terlalu lama atau suhu terlalu tinggi.
- Loyang/acuan kek terlalu besar dan kek menjadi nipis.
- Ikuti resepi dengan tepat dan pastikan resepi dari sumber yg boleh dipercayai.
✔ KEK MENJADI KERING :
- Selalunya, dengan menambah 2 - 3 camca besar susu segar, akan membuat kek mampat.
- Jika mentah di dalam, mungkin saiz acuan tidak betul dan kek terlalu tebal.
✔ KEK MENJADI SEPERTI ROTI :
- Sukatan serbuk penaik tidak tepat.
- Sukatan mentega / marjerin tidak tepat.
- Sukatan gula tidak tepat atau tidak sesuai.
- Tepung tidak sesuai.
- Adunan tidak dipukul dgn sempurna
✔KEK MENJADI SEPERTI BINGKA :
- Bancuhan tidak dipukul sebati.
- Terlampau banyak cecair.
- Tepung terlalu sedikit.
- Suhu ketuhar tidak cukup panas.
No comments:
Post a Comment